Ústavným činiteľom sa platy na budúci rok zvyšovať nebudú

21.11.2012 Bratislava

Bratislava 21. novembra (TASR) – Ústavným činiteľom platy na budúci rok neporastú. Poslanci, prezident, ministri, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu, generálny prokurátor, ombudsman, vedúci ostatných ústredných orgánov štátnej správy a štátni zamestnanci vo verejnej funkcii na ministerstvách budú mať v roku 2013 rovnaký plat, ako tomu bolo tento rok a rok predtým.

Taktiež paušálne náhrady poslancov, ministrov, predsedu a podpredsedu NKÚ, generálneho prokurátora a ombudsmana budú na úrovni roku 2011. Aj odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zostanú rovnaké ako vlani.

Vláda si dnes osvojila návrh parlamentného výboru pre financie a rozpočet, týkajúci sa zmeny zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR. Na výdavkoch štátneho rozpočtu sa ušetrí 1,5 miliónov eur.

Tento návrh sa zatiaľ netýka sudcov, sudcov Ústavného súdu SR a prokurátorov. Zmrazenie valorizácie ich platov sa do zákona dostane až v druhom čítaní cez poslaneckú pripomienku počas rokovania Národnej rady SR.

Vláda schválila, že sa táto novela zákona prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. "Aby už na parlamentnej schôdzi, ktorá začne v utorok (27. 11.), mohli poslanci rozhodnúť o zmrazení platov ústavných činiteľov," priblížil po rokovaní kabinetu premiér Robert Fico (Smer-SD).
 

Vyberte región